Advento kalendorius kitaip – šeima šeimai


2018 metų advento laikotarpiu kartu su „Vilties angelu“ dalyvavome akcijoje, kurią pavadinome „Advento kalendorius kitaip – šeima šeimai“.

_MG_8213

Kas tai?

Advento kalendoriaus mintis (tikslas) yra laukti šventų Kalėdų ir skaičiuoti dienas iki kūdikėlio Jėzaus gimimo. Kad ir savo vaikus įtrauktume į šį laukimą, galime padaryti arba nupirkti advento kalendorių. Kiekvieną dieną vaikai gali gauti skanėstų, mažą dovanėlę, atlikti užduotį… Kiekviena šeima tai daro pagal savo norus ir poreikius.

Mes savo ruožtu siūlėme, kiek papildyti advento kalendoriaus idėją – kiekvieną dieną ne tik gauti, bet ir duoti ką nors žmonėms, turintiems ir galintiems mažiau. Kasdien, kai vaikas gaudavo savo dovanėlę, jis kartu su tėveliais įdėdavo tam tikrą daiktą į specialią dėžę, kuri buvo skirta konkrečiai nepasiturinčiai šeimai.

Kadangi iš dienos centro darbuotojų šiek tiek žinojome apie kiekvieną, įvairių sunkumų patiriančią šeimą, todėl galėjome per visą adventą rinkti kasdien jiems reikalingus daiktus (higienos priemones, maistą, vaikams reikalingus daiktus, kalėdinius saldumynus).

Kaip gimė ši idėja?

Neįtikėtina, bet mintis gimė Azerbaidžane, musulmoniškoje šalyje, kur žmonės net nemini šventų Kalėdų. Su katalikų bendruomenės nariais iš Azerbaidžano sugalvojome šią idėją ir, padedami Dievo Meilės misionierių (šv. Motinos Teresės seserų), galėjome padėti itin vargingai gyvenančioms šeimoms. Kai pamatėme, kaip žmonės džiaugėsi ir buvo sujaudinti, kad jais rūpinasi visai nepažįstami žmonės, nutarėme akciją tęsti Lietuvoje.

Kas dalyvavo ir koks rezultatas?

Labai gražu, nors ir kvietėme prisidėti labiau šeimas, pavieniai žmonės ar šeimos be vaikų taip pat susidomėjo šia akcija ir aktyviai atsiliepė. Taigi dovanėles rinko įvairaus amžiaus žmonės nuo vos vaikštančių vaikučių iki sąmoningai adventą norinčių įprasminti žmonių.

Iš viso galėjome padėti septyniolikai įvairių sunkumų (priklausomybes, ilgalaikę bedarbystę, socialinių įgūdžių stoką, materialų nepriteklių) patiriančių šeimų, kuriose auga nuo vieno iki aštuonių vaikų.

Dalinasi akcijoje dalyvavusi šeima:

„Adventas – labai gražus laikas. Tai laikas, kai dažniau norisi stabtelti ir pažiūrėti į save ir šalia esantį, tai laikas, kai vis labiau kažko lauki (gimimo, gražesnio žodžio, kitokio pabuvimo su draugais ir artimaisiais, kažkokio pokyčio savyje). Advento dėžutės idėja džiugino savo paprastumu: kasdien pagalvoti ne tik apie savo, bet ir apie kitą šeimą, įsivaizduoti, kuo ji gyvena, kas jos narius, visai nepažįstamus, džiugintų, kas jiems patiktų, ko jiems reikėtų. Tokiu būdu tiek daug apie juos galvoji, kad tarsi ir suartėji, susipažįsti. Tad buvo gera  kurti tą kitokį, kiek neįprastą ryšį ir pasidalinti su kitais tuo, kuo gali ir nori dalytis.” (Asta)

Sigita Turskienė