Gera proga dalintis tuo, ką turime, ir melstis vieniems už kitus


Jau antrus metus su VA Caritas vaikų ir paauglių dienos centru „Vilties angelas“ organizuojame prieškalėdinę akciją „Kitoks Advento kalendorius“. Dažniausiai Advento kalendorius „apsigyvena“ tuose namuose, kuriuose yra vaikų, jis padeda skaičiuoti dienas iki Jėzaus gimimo. Vaikai gauna simbolinę dovanėlę ar atlieka užduotį, kasdien prisimindami, kad artėja šv. Kalėdos.

79911194_440910026585145_5092158379128782848_n

„Kitokio Advento kalendoriaus“ idėja – kiekvieną dieną ne tik gauti, bet ir duoti ką nors žmonėms, turintiems ir galintiems mažiau. Kasdien, kai vaikas gauna savo dovanėlę, kartu su tėveliais įdeda tam tikrą daiktą į specialią dėžę, kuri skirta vienai iš dienos centrą lankančių vaikų šeimai. Šią mintį pasiskolinome iš vienos bendruomenės Didžiojoje Britanijoje.

„Kitokį Advento kalendorių“ organizavome ne tik savo šeimoje, bet siūlėme prisijungti ir draugams, giminaičiams, bičiuliams iš savo bažnyčios bendruomenės. 2018 metais iš viso paruošėme dovanas septyniolikai „Vilties angelo“ šeimų. Šiais metais akciją pradėjome su devyniolika šeimų iš VA Caritas vaikų ir paauglių dienos centro ,,Vilties angelas”, tačiau per kelias dienas atsirado tiek norinčių ruošti dovanas, kad šeimų nebeužteko ir pasiūlėme prisijungti VA Caritas Lentvario vaikų ir paauglių dienos centrui. Galiausiai dovanos buvo paruoštos net trisdešimt septynioms šeimoms!

Nuoširdžiai dėkojame visiems dalyvavusiems. Šiais metais labiausiai stebino ir džiugino tai, kad kreipėsi žmonės, kurių asmeniškai mūsų šeima nepažįsta, draugų draugai, giminaičiai, bendradarbiai… Prie akcijos prisidėjo Namų bažnyčios bendruomenės šeimos.

Dovanas ruošia ir šeimos, kurios nori perduoti dalinimosi dvasią savo vaikams, ir pavieniai žmonės, ir darbiniai kolektyvai, ir netgi vienos mergaitės visa klasė paruošė keletą dovanėlių dėžių vienai šeimai.

Kai prieš dvejus metus gyvenant Azerbaidžane mūsų šeimai kilo mintis Advento metu paruošti staigmenų dėžę šeimai, kuriai reikia pagalbos, net negalvojau, kad taip smagiai plėtosis su daugybe gerų žmonių. Žinau, kad šios akcijos nauda abipusė: džiugina žmones, kurie gauna dovanas; ypač tėvai džiaugiasi ne tik pačiomis dovanomis, bet juos taip pat labai paliečia tai, kad šeima gali rūpėti ir rūpi kitiems, nepažįstamiems žmonėms. Kaip svarbu žinoti, kad kažkas apie juos galvojo kiekvieną dieną Advento laikotarpiu… Kita vertus, žmonės, kurie ruošia dovanėles, taip pat labai įsitraukia. Mūsų mergaitės su džiaugsmu atrinkinėjo dovanėles, ką tą dieną įdėti į dėžę, piešė ant dėžių, padėjo pakuoti. Mums, suaugusiems, svarbu prisiminti, kad ne mes vieni laukiame šv. Kalėdų, tai gera proga dalintis tuo, ką turime, ir melstis vieniems už kitus.

Sigita, akcijos sumanytoja ir organizatorė


Kai Sigita pasakė, kad trūksta adventines dėžes renkančių šeimų, parašiau į Namų bažnyčios bendruomenę. Iš ten atsiliepė kelios šeimos, o paskui – dar tų šeimų draugai, pažįstami. Vieną dėžę rinko mano dukros klasė. Kai mokykloje kalbėjo su mokytoja apie adventą, ji pasidalino, kad mes šiais metais renkame tokią dėžę ir auklėtoja pasiūlė, kad vienai šeimai galėtume surinkti dėžę nuo visos klasės. Dar penkias dėžes renka mano teta ir jos pažįstamos šeimos…

Anžela, dienos centro darbuotoja


Akcijoje padovanoti šeimai Advento dovaną dalyvaujame todėl, kad norisi dalytis gerumu, norisi šeimai padovanoti jaukumo ir parodyti, kad ir visai nepažįstamiems žmonėms jie rūpi, nes Kalėdos mums yra šeimos ir gerumo šventė, kuria norisi pasidalyti.

Kristina, Martynas ir Margiris


Apie ,,Kitokį Advento kalendorių“ girdėjome pirmą kartą, kad tokiu būdu galima prisidėti ir padėti šiek tiek kukliau gyvenančioms šeimoms. Idėja labai patiko, kad kiekvieną dieną gali po kažkokį daiktą, priemonę ar skanumyną įdėti į dėžutę ir taip surinkta dėžė keliaus į naujus namus. Smagu yra ne tik gauti dovanas, bet dar smagiau dalintis su artimu, ir pajausti, kad per Šventes kažkas bus nors šiek tiek laimingesnis. Kitais metais skatinsiu prisidėti prie gerumo akcijos savo artimuosius bei draugus.

Renata su šeima


Man buvo smagu stebėti visą šį procesą. Smagu matyti šeimas, atvežančias dovanas, bėgančias su dėžėmis Odminių gatvele, kol neužblokavo jų automobilių, kai pastatė neleistinoj vietoj… Ir gera matyti vaikų veidus, pamačiusius savo šeimos narių vardus, parašytus ant dėžių. Šeimos išpokuoja dėžes dienos centre, dalį susideda į kuprines ir kartais per kelis kartus nešasi namo… Eina švęsti šv. Kalėdų… Dėkojame tiems, kurie rinkote dovanas, ir tiems, kurie šias dovanas priimate! Mums labai reikia vieniems kitų!

Lina, dienos centro darbuotoja