Susitikimai su Obuoliu


„Obuolio draugai“ – tai 8-10 metų vaikams skirta programa, ugdanti vaikų socialinių ir emocinių sunkumų įveikimo gebėjimus: suvokti ir kalbėti apie jausmus, pasakyti tai, ką nori pasakyti, įdėmiai išklausyti, susidraugauti ir išsaugoti draugystę, kreiptis pagalbos ir padėti aplinkiniams, įveikti vienišumą, atstūmimą, patyčias ar priekabiavimą, spręsti konfliktus, lengviau išgyventi pasikeitimus, netektis, mirtį.

IMG_7448

Neseniai dienos centro palėpėje kalbėjomės apie jausmus, mokėmės juos atpažinti ir įvardinti. Paklausus vaikų, kaip jie jaučiasi, dažniausi atsakymai: gerai arba blogai. Jiems sunku įvardinti savo jausmus. Užsiėmimo metu žiurkėnas Obuolys padeda atpažinti liūdesį, pyktį, pavydą, jaudulį, džiaugsmą… O svarbiausia – padeda ne tik pasakyti, kaip jaučiuosi, bet ir ieškoti būdų, kaip įveikti sunkių jausmų keliamą įtampą sau pačiam ir kitiems. Obuolys klausia, kaip vaikai jaučiasi įvairiose situacijose, o atsakymai būna įvairūs… Jaučiuosi vienišas, atstumtas, man liūdna, aš džiaugiuosi, pykstu… Vaikams patinka žiurkėno Obuolio klausimai, į kuriuos atsakydami patys pasakoja savo istorijas….

Dažnai būna nelengva klausytis vienas kito ar pasakyti tai, ką nori pasakyti, bet Obuolys yra kantrus. Jis moka išklausyti ir padrąsinti kiekvieną. Obuolys su vaikais žaidžia, moko priimti gerus sprendimus, pataria, drąsina nebijoti, prašyti pagalbos ir padėti kitam, nenusivilti praradus artimą žmogų, draugauja…

Žiurkėnas Obuolys išklauso ir myli kiekvieną dienos centro vaiką. Susitikę su juo vėl ir vėl laukiame kito susitikimo ir nekantraujame sužinoti ir išmokti dar daugiau.

Savanorė Miglė Stanevičiūtė